Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 530 ori
Site-ul a fost vizitat de 1440051 persoane
Site-ul este folosit de 19 persoane
Site-ul a fost accesat de 4807 ori.

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea Ambasadorului Cristina Balan cu Directorul Agenției Achiziții Publice Ruslan Malai

La 13 decembrie 2018, Ambasadorul Cristina Balan, a avut o întrevedere cu Directorul Agenției Achiziții Publice (AAP), Ruslan Malai, aflat la Washington D.C. în deplasare de serviciu, cu ocazia sesiunii a 3-a a Comisiei mixte moldo-americane pentru colaborare comercial-economică (JCC) și negocierile cu partenerii americani pentru susținerea implementării reformelor in domeniul achizițiilor și poziției RM în cadrul Acordului privind achizițiile publice (GPA) al OMC.

Întrevederea a oferit un cadru eficient pentru efectuarea unui schimb de păreri, informaţii, idei şi opinii cu privire la rezultatele reuniunii a 3-a a Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică - JCC (Washington D.C., 6 decembrie 2018), în special, la capitolul reforma sectorului achizițiilor publice în RM, cu identificarea oportunităților de lansare a proiectelor multilaterale și bilaterale cu partenerii americani.

Astfel, Directorul Malai a menționat deschiderea Oficiului Reprezentantului SUA pentru Comerț (USTR), de a forma un grup operativ de lucru care ar discuta subiectele de interes comun, susținerea Departamentului Comerțului prin intermediul proiectul CLDP dedicat achizițiilor publice în RM, și disponibilitatea Departamentului de Stat al SUA de contribui la dezvoltarea capacităților specialiștilor în achizițiile publice din țara noastră.

Ruslan Malai a menționat cu satisfacție aprecierile si comentariile pozitive făcute de oficialii americani, reprezentanții Băncii Mondiale și experților internaționali în domeniul achizițiilor, privind succesul reuniunii Comisiei mixte, desfășurate la 6 decembrie curent cu participarea mai multor agenții federale, ministere naționale si reprezentanții instrumentelor de implementare, din ambele state.

Totodată, a fost menționat că progresele raportate de AAP la capitolul ajustarea legii la directivele UE, practicile internaționale și implementarea M-Tender, au fot apreciate de oficialii Departamentului de Stat, care a confirmat sprijinul în dezvoltarea capacităților specialiștilor în achizițiile publice. Astfel, DoS va pregăti vizita unui grup de specialiști din RM în SUA, pentru transmiterea bunelor practici și a experienței americane, atât la nivel federal cât si la nivelul APL- implicând câteva state americane printre care Carolina de Nord, Virginia, ș.a.

La rândul său Ambasadorul Cristina Balan a menționat că vizita Directorului Agenției Achiziții Publice la Washington D.C. în contextul reuniunii JCC și agenda întrevederilor bilaterale cu DoC, USTR, USTDA, CLDP, DoS, WB, ”Eurasia Foundation”,. poate fi marcată ca una de succes, totodată a încurajat să fie asigurata continuitatea dialogului stabilit și realizarea angajamentelor asumate in domeniul reformării achizițiilor publice din RM.