Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 533 ori
Site-ul a fost vizitat de 1440065 persoane
Site-ul este folosit de 32 persoane
Site-ul a fost accesat de 4821 ori.

Noutăţile Ambasadei

Evoluții în dialogul strategic dintre Republica Moldova și SUA, în contextul sesiunii a III-a a Comisiei mixte pentru colaborare comercial-economică (JCC)

În data 6 decembrie 2018 la Washington D.C., sub auspiciile sesiunii a III-a a Comisiei mixte moldo-americane pentru colaborare comercial-economică (JCC), s-au întrunit delegațiile conduse de Vitalie Iurcu, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, co-președintele Comisiei din partea RM, și delegația SUA - condusă de Jeffrey Gerrish, Reprezentantul Adjunct al SUA pentru comerț (USTR) și Daniel Mullaney, Reprezentantul comercial pentru Europa și Orientul Mijlociu, co-președintele Comisiei din partea SUA.

Părțile au decis să se reunească în decembrie 2018, deși conform deciziei anterioare din 5 octombrie 2017, următoarea reuniune era planificată pentru a doua jumătate a anului 2019, considerând comerțul și investițiile o dimensiune crucială a Dialogului Strategic bilateral, care oferă avantaje comune, stimulând creșterea economică reciprocă și asigurând prosperitatea națională și regională.

În cadrul sesiunii, au fost discutate prioritățile și obiectivele bilaterale în domeniile facilitării comerțului, implementarea prevederilor și obligațiunilor acordurilor la care părțile sunt parte (AA/DCFTA, OMC), capitalizarea Sistemului Generalizat de Preferințe (GSP) - care presupune importuri în SUA fără taxe, intensificarea cooperării în domeniul tehnologiilor informaționale, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum și altele subiecte aferente.

Pentru asigurarea continuității și amplificarea dialogului, părțile s-au angajat să creeze grupuri de lucru sectoriale în domeniile de interes reciproc, menționate și în declarația comună a celei de a III-a reuniuni JCC de la Washington DC, agreată la finalul reuniunii. Textul declarației comune poate fi vizualizat aici (RO, EN).

Reuniunile anterioare ale Comisiei interguvernamentale moldo-americană pentru colaborare comercial-economică (JCC) sau desfășurat pe 3 martie 2014 la Washington D.C. și 5 octombrie 2017 la Chișinău.