Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3747 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460661 persoane
Site-ul este folosit de 106 persoane
Site-ul a fost accesat de 40409 ori.

Noutăţile Ambasadei

Participarea Secretarului de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperarea internaţională, Dumitru Mînzărari la evenimentul de discuții publice privind influența externă în Republica Moldova, organizată de Centrul Atlantic Council

La 26 martie 2018, Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperarea internaţională, Dumitru Mînzărari a participat în calitate de invitat cheie la evenimentul de discuții publice privind influența Rusiei în Republica Moldova, organizată de Centrul Atlantic Council.

Evenimentul a fost moderat de Mark Simakovsky, expert în cadrul Centrului pentru Eurasia al Consiliului Atlantic și a beneficiat de participarea unuia dintre cei mai versați experţi în domeniul relaţiilor internaţionale, Ambasadorul John Herbst, Directorul centrului Dinu Patriciu. De asemenea, la eveniment, au participat reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, ai unor importante organizaţii non-guvernamentale şi centre analitice influente din Washington D.C.

Discuțiile s-au axat pe elemente și instrumente utilizate de Rusia la nivel politic, în special sub aspectul viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, influența realizată prin instrumente de natură economică concomitent cu alte elemente prin care Rusia încearcă să mențină RM în zona sa exclusivă de influență, pentru a bloca tot ceea ce ea percepe ca o amenințare la adresa intereselor sale - apropierea Moldovei de UE.

Secretarul de Stat, Dumitru Mînzărari a punctat cele mai importante provocări la adresa securității naționale RM, în special din perspectiva prezenței forțelor armate ruse pe teritoriul RM în stânga Nistrului.

Experţii au evocat importanţa continuării realizării priorităţilor trasate de autorităţile RM și continuarea reformelor inițiate, continuarea negocierilor privind soluționarea problemei transnistrene în formatul 5+2, care pe termen lung, vor duce la asigurarea cu succes a dezvoltării democratice continue a Republicii Moldova și vor contribui la perspectivele de diminuare a influenței rusești.

Oficialul moldovean a transmis participanţilor mulţumiri pentru contribuţia activă la dezvoltarea relaţiilor dintre RM şi SUA pe parcursul anilor. Cu titlu special, Secretarul de Stat, D. Mînzărari a evidenţiat rolul activ al centrului Atlantic Council pe parcursul ultimilor ani la fortificarea relaţiei RM – SUA.