Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2880 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457588 persoane
Site-ul este folosit de 35 persoane
Site-ul a fost accesat de 35674 ori.

Noutăţile Ambasadei

USAID reiterează susținerea pentru Republica Moldova în promovarea reformelor democratice și dezvoltarea economică durabilă

Ambasadorul Aureliu Ciocoi și Gretchen Birkle, Adjunctul Administratorului pentru Europa și Eurasia al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), au discutat astăzi, 28 septembrie 2017, stadiul actual al cooperării bilaterale în contextul realizărilor dar și al carențelor înregistrate în implementarea proiectelor guvernului SUA și a donatorilor internaționali, din țara noastră.

Ambasadorul Ciocoi a mulţumit pentru sprijinul constant al SUA acordat ţării noastre şi, reieșind din prioritățile naționale, a trasat obiectivele cooperării interinstituționale între Ambasada RM și conducerea USAID de la Washington D.C. ”Proiectele adresate dezvoltării durabile și creșterii competitivității prin educație, dezvoltarea capitalului uman, crearea condițiilor de aplicare și inovație, vor duce la consolidarea pozițiilor democrației și structurarea unei economii puternice în Republica Moldova”, a menţionat Aureliu Ciocoi.

La rândul său, oficialul american a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru transformările democratice din RM. „Lucrăm împreună pentru aceleași scopuri, obiectivul principal al USAID este de a consolida capacitățile țării și de a crește participarea civică a cetățenilor. Suntem mândri pentru ceea ce am realizat până acum şi vom continua să ajutăm Moldova”, a declarat Gretchen Birkle.

Alte subiecte vizate în cadrul discuțiilor s-au concentrat pe creșterea angajării cetățenilor în procesul decizional, sporirea transparenței și responsabilității sistemului fiscal, îmbunătățirea administraţiei publice la nivel central și combaterea corupției. De asemenea, a fost acordată atenţie îmbunătățirii competitivității regionale și a climatului de afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, prin stabilirea Centrelor de excelență, inovații și afaceri, la nordul și sudul țării (Balți și Cahul).

Totodată, cei doi oficiali au decis să întreprindă un șir de acțiuni pentru evaluarea activității USAID pe teritoriul Republicii Moldova și prin dialog activ, să prezinte propuneri de eficientizare a colaborării pe viitor.