Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3692 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460574 persoane
Site-ul este folosit de 19 persoane
Site-ul a fost accesat de 40316 ori.

Noutăţile Ambasadei

Reinstituirea Grupului de prietenie pentru Moldova în cel de-al 115-lea Congres al SUA - “Congressional Moldova Caucus”

La 13 iulie curent, cu susţinerea congresmanului Pete Olson (R-TX), a fost reinstituit Grupul de prietenie pentru Moldova în Congresul SUA - “Congressional Moldova Caucus”. Congresmanul Olson, noul co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru RM, a evocat că s-a alăturat congresmanului David Price (D-NC), pentru a reinstitui Caucusul pe Moldova în cel de-al 115-lea Congres al SUA.

Pete Olson a declarat în comunicatul de pe pagina sa oficială, că Grupul de prietenie pentru Moldova “Congressional Moldova Caucus”, reprezintă o platformă importantă în Congresul american pentru promovarea discuţiilor despre importanţa consolidării relațiilor bilaterale, rolul Republicii Moldova pentru securitatea europeană şi securitatea energetică din Europa de Est.

În declaraţia oficială a co-preşedinţilor Caucusului, care poate fi accesată pe pagina congresmanului Pete Olson, https://olson.house.gov/media-center/press-releases/olson-price-launch-moldova-caucus, congresmenii Pete Olson (R-TX) şi David Price (D-NC), au accentuat interesul Statelor Unite ale Americii față de evoluția și perspectivele Republicii Moldova, menționînd relația de parteneriat între ambele țări. Congresmanul Olson a subliniat entuziasmul său pentru a prezida Caucusul pentru Moldova şi a contribui nemojlocit la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova şi Statele Unite, apreciind importanţa relaţiilor bilaterale în special pentru securitatea energetică din Europa de Est.

În același context, congresmanul David Price, a salutat eforturile RM pentru asigurarea unui viitor stabil şi democratic. Legislatorul a atras atenţia asupra progesului remarcabil înregistrat de către Republica Moldova care reflectă expresia tenacităţii şi spiritului cetăţenilor RM şi al potenţialului Moldovei ca un stat puternic şi independent. Concomitent, D.Price, a punctat faptul că Republica Moldova s-a dedicat unui angajament mai amplu şi mai profund cu Europa şi Statele Unite, inclusiv cu Carolina de Nord, statul de origine al legislatorului, subliniind rolul important ce-i revine Caucusului reinstituit în cadrul Congresului SUA de a continua şi intensifica relaţiile de prietenie dintre ţările noastre.

În cadrul discuţiilor dintre Ambasadă cu oficiile co-preşedinţilor Caucusului, a fost menţionat că activitatea Grupului de prietenie pentru Moldova în Congresul SUA, va contribui la promovarea relaţiilor bilaterale şi avansarea Dialogului Strategic RM - SUA, inclusiv la consolidarea dialogului pe filiera legislativă. Congresul are un rol decisiv pentru a determina politică externă americană. În acest context, Grupul de prietenie pentru Moldova în Congresul SUA, reprezintă o platformă necesară pentru promovarea intereselor prioritare ale RM de pe agenda bilaterală cu SUA.

Reamintim că, Caucusul pentru Moldova, a fost înregistrat pentru prima dată în Congresul SUA în martie 2012 şi inaugurat în iunie 2012.

La fiecare 2 ani, odată cu schimbarea componenţei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, urmare alegerilor parţiale, Caucusurile trebuie re-înregistrate. În cazul RM, ex co-preşedintele Caucusului, congresmanul republican Joe Pitts, şi-a încheiat mandatul de membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA în ianuarie anul curent. Re-înregistrarea şi reinstituirea Caucusului a fost posibilă doar după identificarea noului co-preşedinte din partea Partidului Republican.