Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2796 ori
Site-ul a fost vizitat de 1455443 persoane
Site-ul este folosit de 23 persoane
Site-ul a fost accesat de 30259 ori.

Noutăţile Ambasadei

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea și Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu invitați cheie la sesiunea strategică organizată de Atlantic Council

În marja participării la şedinţele de primăvară ale FMI şi Grupului Băncii Mondiale, în cadrul vizitei de lucru în Washington D.C., Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, împreună cu Viceguvernatoarea BNM, Cristina Harea, au fost invitații cheie la sesiunea strategică cu genericul ”realizări și priorități în procesul de reforme în sectorul financiar bancar, în domeniile economiei şi justiției”, organizată de Atlantic Council. Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai Administraţiei Statelor Unite ale Americii, mediului academic şi alţi experţi ai centrelor analitice din capitala federală.

Oficialii moldoveni au prezentat succint reformele și acțiunile realizate în vederea însănătoșirii sectorului financiar bancar național, precum și eforturile întreprinse pentru a restabili încrederea cetățenilor și partenerilor internaționali în sistemul bancar al Republicii Moldova.

A fost evocat faptul că până la finele anului 2016 au fost întreprinse eforturi susținute pentru a se reuși stabilizarea sectorului financiar –bancar, astfel inflația scăzând de la peste 13% la mai puțin de 3% în prezent. Stabilizarea cursului leului, ce a permis normalizarea politicii monetare, rata de bază coborând de la 19,5% la 9%. Toate aceste acțiuni au avut o influență pozitivă care a permis stabilizarea sistemului bancar și stimularea mediului de afaceri. Totodată, s-a menționat că aceste eforturi sistemice de reformare au fost incluse în programul încheiat cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Participanţii la eveniment au apreciat înalt rezultatele obținute de Guvernul Republicii Moldova în procesul de reformare și însănătoșire a sistemului financiar-bancar și au încurajat menținerea eforturilor susținute în acest domeniu, care în final vor conduce la un climat favorabil pentru investitorii străini, inclusiv asigurarea unui sistem bancar mai aproape de fiecare cetățean al țării.