Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2892 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457610 persoane
Site-ul este folosit de 57 persoane
Site-ul a fost accesat de 35700 ori.

Noutăţile Ambasadei

Participarea Însărcinatului cu afaceri a.i. Tatiana Solomon la şedinţa părţii americane a Comitetului Bilateral de Cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord

La 28 ianuarie curent, în or. Raleigh, statul Carolina de Nord, SUA, însărcinatul cu afaceri a.i. Tatiana Solomon, însoţită de secretarul I al Ambasadei Andrian Roşa, a participat la şedinţa părţii americane a Comitetului bilateral de cooperare Republica Moldova–Carolina de Nord. Reuniunea a fost convocată de co-preşedintele Comitetului Elaine Marshall secretar de stat al Carolinei de Nord. La eveniment au fost prezenţi peste 100 de participanţi, printre care membrii părţii americane a Comitetului, reprezentanţii Departamentului de Stat al SUA, oficiului Guvernatorului Carolinei de Nord, Gărzii Naţionale, parteneri implicaţi în proiecte de colaborare cu Republica Moldova.

În debutul reuniunii, Elaine Marshall a făcut o retrospectivă a relaţiei speciale dintre Republica Moldova şi Carolina de Nord, subliniind proiectele remarcabile realizate şi importanţa acestei interacţiuni pentru stabilirea unor parteneriate similare cu alte state. Printre obiectivele reuniunii a fost menţionată conexiunea între partenerii existenţi şi cei potenţiali, aprecierea celor care au contribuit în realizarea proiectelor de cooperare, precum şi trasarea noilor obiective pentru perioada imediat următoare.

Participanţii la reuniune au fost salutaţi de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur, printr-un mesaj video, în calitatea sa de co-preşedinte al Comitetului. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat înalt contribuţia şi dedicaţia personală a secretarului de stat Elaine Marshall în consolidarea relaţiilor de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord. De asemenea, au fost elogiate rezultatele remarcabile în domenii precum cooperarea militară, educaţie, medicină, asistenţa socio-umanitară.

Tatiana Solomon a prezentat oportunităţile de afaceri dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord şi perspectivele extinderii relaţiilor comercial–economice. Totodată, au fost transmise propuneri de cooperare şi în alte domenii precum dezvoltarea regională, agricultură, turism, ştiinţă, etc.

În marja şedinţei au fost organizate sesiuni sectoriale dedicate noilor oportunităţi de interacţiune în diverse domenii. Transmisiunea în direct, pe reţelele de socializare a evenimentului, a fost urmărită de circa 5000 de persoane din Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova. În încheierea evenimentului, Elaine Marshall a evocat că relaţiile privilegiate cu Republica Moldova sunt în egală măsură importante pentru conducerea statului Carolina de Nord şi locuitorii săi.

Notă: Parteneriatul privilegiat dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord a fost lansat oficial în anul 1999, prin semnarea Memorandumului de Cooperare. Ulterior, a fost instituit Comitetul bilateral de cooperare, care are scopul evaluării rezultatelor şi dinamizării acţiunilor bilaterale. Anual, organizaţii publice şi private implementează mai multe proiecte de colaborare în domenii de interes comun.