Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3790 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460742 persoane
Site-ul este folosit de 25 persoane
Site-ul a fost accesat de 40495 ori.

Noutăţile Ambasadei

Comunicat de presă

La 29 septembrie 2016, în incinta “Members Room” din Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, a fost organizată recepţia cu ocazia celebrării aniversării a 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Evenimentul a fost oficializat de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu şi Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei RM în SUA, Tatiana Solomon.

La recepţia festivă au participat numeroşi invitaţi din cadrul Guvernului SUA, importante personalităţi politice din Congresul american, ambasadori şi diplomaţi acreditaţi la Washington D.C., un şir de reprezentanţi ai think tank-urilor americane, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi mass-media, precum şi compatrioţi din comunitatea moldovenilor în SUA.

În alocuţiunea sa la inaugurarea recepţiei, Tatiana Solomon, a subliniat semnificaţia acestei aniversări pentru ţara noastră, şi în special a accentuat rolul important al relaţiilor de prietenie şi colaborare ale Republicii Moldova cu Statele Unite.

În mesajul de salut adresat participanților la eveniment, Andrian Candu a menționat că cei 25 de ani de independență a Republicii Moldova au fost marcați de mai multe provocări, depășirea cărora a luat timp și efort. Totodată, Andrian Candu a menționat că, în prezent, Republica Moldova are un proiect bine definit de țară – obiectivul ireversibil de integrare europeană.

Speakerul a exprimat recunoștință SUA pentru sprijinul și asistența oferite Republicii Moldova de-a lungul timpului în consolidarea statului de drept și în proiectele de modernizare a țării.

La rândul său, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat, Bridget Brink a salutat reformele la care s-a angajat guvernarea de la Chișinău și a încurajat coaliția de guvernare să continue în implementarea reformelor benefice pentru cetățeni.

Co-preşedinţii Caucus-ului pe Moldova, congresmenii David Price şi Joseph Pitts au transmis mesaje de susținere pentru ţara noastră, în special a eforturilor guvernării de la Chișinău pentru realizarea obiectivelor de consolidare a statului de drept.

Adjunctul Asistentului Departamentului Apărării, Michael Carpenter a apreciat participarea exemplară a militarilor moldoveni în misiuni de menținere a păcii, subliniind suportul oferit de SUA în organizarea studiilor și a cursurilor de calificare pentru geniști și ingineri. Și fosta Ambasadoare a SUA în Republica Moldova, Pamela Smith a participat la recepție, adresând un mesaj de felicitare cetățenilor moldoveni, rostit în limba română.

Programul evenimentului a inclus şi o prezentare cultural - artistică a ansamblului de dans „Folclor” şi formaţiei de muzică populară “Tricolorul” formate de moldovenii stabiliţi în SUA, degustare de vinuri moldoveneşti, precum și proiectarea unui spot promoţional despre Moldova.

Ambasada aduce sincere mulțumiri membrilor activi ai comunității moldovenești pentru prezenţa şi suportul oferit în vederea bunei organizări a recepției aniversare.