Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2873 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457578 persoane
Site-ul este folosit de 26 persoane
Site-ul a fost accesat de 35664 ori.

Noutăţile Ambasadei

Briefingul pe Moldova la Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a Congresului SUA (Comisia Helsinki

La 22 septembrie curent, Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a Congresului SUA (Comisia Helsinki) a organizat un briefing cu genericul „Moldova la răscruce: provocările existente”.Scopul evenimentului s-a focusat pe abordarea situaţiei curente din Republica Moldova, implementarea reformelor prioritare, provocările şi tendinţele în contextul evoluţiilor din regiune.

Agenda evenimentului a inclus discursul congresmanului Joe Pitts, co-preşedintele Caucus-ului pe Moldova în Congresul SUA, prezentări din partea AmbasadoruluiWilliam Hill, ex șef al misiunii OSCE la Chișinău, actualmente cercetător în Științe Publice în cadrul Universității Naționale de Apărare și Matthew Rojansky, Director în cadrul Institutului Kennan, din cadrul Centrului Internațional de Studii Woodrow Wilson.

În alocuţiunea sa, Joe Pitts a accentuat interesul SUA, în particular al Congresului SUA faţă de eforturile autorităţilor Republicii Moldova în implementarea reformelor politice, economice şi instituţionale din ţara noastră, menționând relaţia de parteneriat între ambele ţări. Concomitent, congresmanul J.Pitts a pledat pentru consolidarea cooperării bilaterale cu Parlamentul Republicii Moldova.

William Hill şi Matt Rojansky, în prezentările lor au efectuat o trecere în revistă a amenințărilor ce vizează securitatea Republicii Moldova și per ansamblu securitatea regională. În acelaşi context, au vorbit despre perspectivelepentru asigurarea stabilității economice, sociale şisecurității naţionale a Republicii Moldova. Au salutatrelansarea recentă a procesului de negocieri în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană.

În intervenţia sa, Tatiana Solomon, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, a vorbit despre agenda reformelor prioritare a ţării noastre şi corelarea acesteia cu dialogul şi cooperarea cu Statele Unite şi a exprimat mulţumiri partenerilor americani pentru susţinerea acordată pe parcursul celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova. În acelaşi context, T.Solomon a subliniat importanţa acordată de către autorităţile de la Chişinău implementării eficiente a Acordului de Asociere RM-UE pentru întreg procesul de modernizare a ţării, care va avea impact direct asupra cetăţenilor.

Prezentările au fost urmate de sesiunea întrebări şi răspunsuri care au inclus un spectru amplu de subiecte, i.e. legate de perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, procesul soluţionării conflictului transnistrean, cooperarea țării noastre cu statele vecine, România şi Ucraina dar şi relaţia cu Federaţia Rusă.