Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3725 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460631 persoane
Site-ul este folosit de 76 persoane
Site-ul a fost accesat de 40375 ori.

Noutăţile Ambasadei

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil on-line pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016

Chișinău, CEC – Începînd cu data de 10 mai 2016, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil on-line pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent. Astfel, cetățenii moldoveni din străinătate sînt invitați să completeze la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md formularul de înregistrare şi declarația electronică, prin care își exprimă voința de a participa la alegeri și atestă că se află peste hotarele țării. Ulterior, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel tîrziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Cetățenii de peste hotare care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere va purta un caracter temporar și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent.

Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite identificarea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal şi nu vor fi dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară ori de peste hotare, cu excepţia cazurilor stipulate expres de legislaţia în vigoare.