Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3784 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460734 persoane
Site-ul este folosit de 40 persoane
Site-ul a fost accesat de 40484 ori.

Noutăţile Ambasadei

Vizita de lucru a Ambasadorului RM în SUA în Statul Carolina de Nord

În perioada 4-7 noiembrie 2014, Ambasadorul Igor Munteanu a efectuat o vizită de lucru Statul Carolina de Nord, or. Raleigh și or. Kernersville.

Programul acesteia a inclus întrevederi cu Guvernatorul Par McCrory, Secretarul de Stat Elain Marshall, Comandantul Gărzii Naționale Generalul Gregory Lusk, oficiali de la Departamentele Agriculturii, Comerțulu, CEO și Directorul Research Triangle Regional Partnership (http://www.researchtriangle.org/).

Subiectele de discuții s-au axat în particular pe reînnoirea cadrului juridic care stabilește Parteneriatul Republica Moldova-Carolina de Nord și consolidarea cooperării în cadrul acestuia prin noi domenii de interacțiune, cum ar fi cel economic, agricol, inovații, cercetări științifice, extinderea și dezvoltarea în continuare a colaborării dintre instituțiile universitare (training-uri, schimburi bilaterale) ș.a.

Ambasadorul Igor Munteanu a mai discutat cu reprezentanți ai cercurilor academice din statul respectiv, în particular cu decani și profesori de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU), Universitatea de la Chapel Hill (UNC) și Universitatea Duke, susținînd și două prezentări publice dedicate Republicii Moldova în contextul evoluțiilor din regiune pentru studenții și profesorii de la Duke și Chapel Hill
(https://www.pharmacy.unc.edu/news/schoolnews/moldavia2019s-ambassador-speaks-at-unc-pharmacy-school)

Pe parcursul aflării în Raleigh Ambasadorul a avut și o întîlnire cu comunitatea moldovenilor stabiliți în Carolina de Nord.

La 7 noiembrie în or. Kernersville a avut loc o recepție dedicată Republicii Moldova, găzduită de organizația non-profit Moldova House (http://www.moldova-house.com/) din Carolina de Nord, scopul căreia a ținut de sporirea vizibilității țării noastre în aceastp regiune.

Notă: Parteneriatul RM-CN a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, ştiinţific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

În 2004 acesta a fost reînnoit prin semnarea Memorandumului de principii şi proceduri între Republica Moldova şi Statul Carolina de Nord (SUA) cu privire la dorinţa de a întări relaţiile lor bune, în baza căruia a fost instituit un Comitet bilateral de cooperare, co-prezidat de un viceministru de externe din partea RM și Secretarul de Stat al CN, din partea americană.

În cadrul vizitei în Statul Carolina de Nord a Prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat, la 20 ianuarie 2010 a fost semnat Memorandumul actualizat de cooperare.