Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2902 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457622 persoane
Site-ul este folosit de 68 persoane
Site-ul a fost accesat de 35712 ori.

Noutăţile Ambasadei

Vizita de lucru în SUA a Viceprim-ministrului pentru reintegrare Eugen Carpov

În perioada 5-6 mai a.c. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Pe 5 mai oficialul moldovean a purtat întrevederi cu Asistentul Secretarului de Stat Victoria Nuland, Adjuncţii Asistentului Secretarului de Stat Eric Rubin, Thomas Melia, Brent Hartley şi alţi reprezentanţi ai administraţiei americane. În aceeaşi zi a avut loc întîlnirea cu un grup de experţi americani în materie de politică externă şi securitate. Discuţiile au fost axate pe procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, criza din Ucraina și alte subiecte relevante.

Eugen Carpov a prezentat situația actuala în procesul de reglementare transnsitreană, fiind evidențiate o serie de riscuri și tendințe îngrijorătoare in lumina ultimelor evolutii pe plan regional. Totodată, a fost reiterat atașamentul Republicii Moldova de a soluționa problemele existente pe calea dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Victoria Nuland și Eric Rubin au sprijinit abordarea autorităţilor moldoveneşti, menţionînd relevanţa promovării dialogului politic, măsurilor de încredere şi prevenirii apariţiei focarelor de tensiune.

Pe 6 mai oficialul moldovean s-a întîlnit cu membrii Congresului SUA - congressmanii Joe Pitts, Eliot Engel şi senatorul Ben Cardin, precum şi cu directorul pentru afaceri europene din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale Tara Lewling, precum şi a participat la un briefing special dedicat Republicii Moldova şi situaţiei din regiune organizat de Comisiei Helsinki din cadrul Congresului american.

Discuţiile la Consiliul Securităţii Naţionale au fost axate pe avansarea relaţiilor moldo-americane, priorităţile de asistenţă pentru autorităţile moldoveneşti şi eforturile comunităţii internaţionale privind soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina.