Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 563 ori
Site-ul a fost vizitat de 1440200 persoane
Site-ul este folosit de 31 persoane
Site-ul a fost accesat de 5031 ori.

Noutăţile Ambasadei

Vizita în SUA a Prim-ministrului Republicii Moldova Iurie Leancă

În perioada 3-5 martie 2014, Prim-ministrul RM Iurie Leancă a efectuat o vizita oficială în SUA, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi la nivel înalt cu oficiali americani.

Prim-ministrul a discutat despre posibilitățile de intensificare a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și SUA cu Michael Froman, principalul consilier, negociator și purtător de cuvânt al Președintelui SUA în domeniul comerțului internațional și al investițiilor. Întrevederea a avut loc în cadrul ședinței comisiei comerciale mixte Republica Moldova - SUA.

Președintele american Barack Obama s-a alăturat întrevederii dintre Prim-ministrul Iurie Leancă și vicepreședintele Joe Biden, ce a avut loc la Casa Albă. Barack Obama a spus că a ținut să vină personal ca să-l salute și să-l felicite pe Iurie Leancă pentru Acordul de Asociere parafat la Summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, la Vilnius. „SUA susține enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova", a declarat Barack Obama.

Premierul Iurie Leancă și Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, au lansat Dialogul Strategic moldo-american. Oficialii au discutat despre agenda bilaterală, parcursul european al Republicii Moldova și, în mod prioritar, evoluțiile din Ucraina.

Iurie Leancă a mai ținut un discurs la Consiliul Atlantic, unde a vorbit despre evoluţiile din Moldova și din regiune și despre relațiile moldo-americane.

În cadrul vizitei, Prim-ministrul moldovean a avut întrevederi separate cu conducerea FMI și cea a Băncii Mondiale. Şeful Executivului a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de FMI și BM ţării noastre şi a subliniat importanţa menţinerii unui dialog constructiv cu aceste instituţii financiare internaţionale pentru realizarea reformelor structurale în Republica Moldova și a proiectelor în diverse sectoare.

Prim-ministrul s-a întîlnit și cu Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, discutînd despre realizarea Programului Compact în Republica Moldova, finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Părţile au examinat posibilitatea includerii Republicii Moldova în lista ţărilor eligibile pentru un al doilea Program Compact din partea Corporaţiei Provocările Mileniului.

Premierul Iurie Leancă a ținut un discurs în cadrul Forumului de Afaceri Republica Moldova - Statele Unite ale Americii, care s-a desfășurat la Camera de Comerț din Washington.

Delegația oficială a mai discutat cu conducerea companiei americane IBM despre cooperarea cu Guvernul RM în domeniile educație și e-transformare.

Vizita oficială a lui Iurie Leancă în Statele Unite ale Americii s-a încheiat cu o întâlnire cu reprezentanții diasporei moldovenești din New York. Moldovenii din diasporă au abordat subiecte ce țin de crearea locurilor de muncă și dezvoltarea unor noi piețe, de rând cu sporirea oportunităților pentru sectoare tradiționale cum ar fi agricultura, dar au vorbit și despre situația din țara vecină, Ucraina.

În finalul reuniunii, care s-a desfășurat în localul cu specific tradițional „Moldova" din New York, Prim-ministrul a împărțit tuturor celor prezenți mărțisoare confecționate de copiii cu dizabilități de la Centrul „Cultum", la solicitarea Biroului pentru relații cu diaspora.

Într-un interviu oferit postului de televiziune american Bloomberg Premierul moldovean a menționat că scopul primordial al vizitei sale în SUA a fost consolidarea relațiilor bilaterale. Interviul integral poate fi urmărit aici:

http://www.bloomberg.com/video/moldova-s-leanca-didn-t-expect-putin-s-crimea-push-wUuZI3tEQg2~vQxtCEnOFA.html