Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2900 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457620 persoane
Site-ul este folosit de 66 persoane
Site-ul a fost accesat de 35710 ori.

Noutăţile Ambasadei

Prima ediţie a Convenţiei Moldo-Americane

La 25 februarie a.c., în Washington, DC a avut loc prima Convenție Moldo-Americană, organizată la inițiativa organizațiilor non-guvernamentale și non-profit - Moldova Aid, Fundației Moldova și Asociației Moldovenilor din Chicago, cu sprijinul Ambasadei RM în SUA și al Consulilor Onorifici ai RM în statele New York și Carolina de Nord.

La eveniment au participat peste 100 de persoane - numeroși lideri și membri ai comunităților moldovenești din SUA, personalități notorii cu diverse conexiuni față de RM, reprezentanți ai autorităților de stat americane (Departamentului de Stat și Oficiului Reprezentantului pentru Comerț al SUA, Secretarul de Stat al Carolinei de Nord Elaine Marshall) și celor din Republica Moldova (delegația condusă de Președintele Parlamentului Igor Corman, aflat în vizită în SUA, Ambasadorul RM în SUA, Igor Munteanu, Ambasadorul și Reprezentanul Permanent al RM la ONU, Vlad Lupan), ai ONG-urilor americane care desfășoară diverse programe de cooperare și asistență în Republica Moldova și în regiunea Europei de Est.

Evenimentul a fost structurat sub forma unor prezentări și discuții tematice în cadrul a două sesiuni:

  1. Post-Vilnius developments. Why does Moldova matter to the USA? (moderator: Mark Meyer, Consul Onorific al RM în New York; vorbitori: Valeriu Ghilețchi, Președintele Grupului parlamentar de prietenie RM-SUA, Michael Scanlan, Director al Oficiului pentru Moldova, Ucraina și Belarus, DoS; Felicia Belostecinic, studentă la Universitatea Georgetown din Washington, DC; Petru Cioclea, Vicepreședintele Asociației Bisericilor Moldovenești din SUA și Canada; Ray West, Președintele Moldova World Children`s Fund, organizație de caritate care implementează proiecte umanitare în RM);
  2. How can the US-Moldova Partnership be enhanced? (moderator: Florin Pindic Blaj, Consul Onorific al RM în Carolina de Nord; vorbitori: Veronica Bacalu, fost Guvernator BNM, actualmente funcționar la Banca Mondială, Ceslav Ciobanu, fost Ambasador al RM în SUA, Betsy Hafner, Asistent Adjunct al Reprezentantului Comercial al SUA pentru Rusia și Eurasia (responsabilă și de relațiile comercial-economice cu RM); Vlad Spânu, Președintele Fundației Moldova; Lilia Burunciuc, fost Guvernator BNM, în prezent funcționar al BM, Lilian Gaibu, antreprenor, Președinte al Asociației Moldovenilor din Chicago.

Convenția s-a încheiat cu mesaje de susținere adresate participanților din partea Joint Baltic American National Committee (Director executiv Karl Altau) și Asociației Studenților și Tinerilor Profesioniști din România (ASTROM, Președinte Bogdan Banu) și angajament în suportul la avansarea dialogului SUA-RM, aprofundarea și consolidarea contactelor economice, sociale, culturale și politice între cele două țări.

Potrivit organizatorilor, prin discursurile ținute și discuțiile din cadrul dezbaterilor, Convenția Moldo-Americană și-a atins scopul trasat inițial – afirmarea unui angajament public în susținerea Republicii Moldova în procesul de consolidare a democrației, statului de drept și a dezvoltării economice.

S-a lansat invitația de participare la următoarea ediție a Convenției Moldo-Americane 2015, preconizată a avea loc la Chicago.