Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3728 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460636 persoane
Site-ul este folosit de 82 persoane
Site-ul a fost accesat de 40381 ori.

Noutăţile Ambasadei

Vizita Ambasadorului Igor Munteanu in Pensylvania si New York

Igor Munteanu, Ambasadorul Republicii Moldova în SUA a efectuat în perioada 18-20 martie, a.c. o vizită cu caracter de lucru în oraşele New York, Harisbourg şi Philadelphia.  

La New York, Ambasadorul Igor Munteanu a purtat discuţii cu reprezentanţii Companiei IBM din SUA discutând asupra oportunităţilor legate de deschiderea unui centru de excelenţă în ţara noastră. Reprezentantul regional al IBM, Spyros Davidoglou, a re-confirmat interesul companiei de a susţine proiectul deschiderii unui Centru IBM în Republica Moldova, care ar servi astfel drept centru IBM de cercetare şi dezvoltare a excelenţei (IBM Research and Development Center of Excellence) după exemplul unor centre similare din Europa.

Tot la New York, Ambasadorul Igor Munteanu a conferit în tandem cu Directorul Companiei Endava din New York, Dl Simon Whittington, în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ Moldo-Americane, pe tema dezvoltării sectorului ICT în Republica Moldova. Prezentarea a trezit un interes special printre participanţii la eveniment, iar exemplul de succes al companiei Endava a însufleţit numeroase întrebări de clarificare şi de interes din partea unor potenţiali parteneri americani. 

Programul vizitei întreprinse în Pennsylvania s-a derulat în capitala politico-administrativă a statului – oraşul Harrisburg şi în capitala comercial-economică a lui – oraşul Philadelphia. La Harrisburg, Ambasadorul a avut pe data de 19 martie, a.c., o serie de întrevederi în cadrul Comisiilor Agricultură şi Economie ale celor 2 Camere ale legislativului (House şi Senat), Oficiul pt Dezvoltare Economică şi alte entităţi executive cu scopul promovării unor viitoare acorduri de cooperare comercial-economică în beneficiul mediului de afaceri şi cetăţenilor ambelor state. Au fost identificate mecanisme concrete de cooperare şi interacţiune, iar prietenii Ambasadei RM în acest stat au oferit o frumoasă degustare de vinuri moldoveneşti de excepţie. În aceiaşi zi, Camera Reprezentanţilor a adoptat în şedinţă plenară Rezoluţia No. 170 prin care este salutată dorinţa ambelor părţi de a negocia şi semna un Acord de comerţ între Statul Pennsylvania şi Republica Moldova. 

Programul Ambasadorului Igor Munteanu a continuat la 20 martie a.c., în oraşul Philadelphia cu vizitarea Corpului Consular, susţinerea unor discuţii întroductive cu companii interesate de afaceri în Europa de Sud Est, precum şi cu o întrevedere oficială cu Dl David Greenberger, Vice Primarul oraşului Philadelphia, în care au fost identificate diverse subiecte de interes pentru o cooperare viitoare.

Agenda din Philadelphia a inclus şi o întînire cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din acest district.

pdf[73 Kb]
March 19, 2013, Resolution on Moldova - PA, House of Representatives