Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 237 ori
Site-ul a fost vizitat de 1439027 persoane
Site-ul este folosit de 21 persoane
Site-ul a fost accesat de 2566 ori.

Noutăţile Ambasadei

A doua zi de vizita a ministrului Leanca in Washington DC

A doua zi a vizitei oficiale a Vicepremierului Iu.Leancă la Washington DC a continuat marţi, 20 martie 2012, cu o serie de întrevederi la Departamentul de Stat,  în special cu dl Daniel Yohannes, Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, un program de asistenţă al SUA acordat Republicii Moldova din anul 2010 în valoare de circa 262 mln dolari americani pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor în RM, precum şi pentru susţinerea agriculturii competitive. Ministrul Leancă i-a mulţumit Guvernului SUA pentru această susţinere importantă, menţionând că în curând, cetăţenii moldoveni vor putea simţi rezultate reale ale acestor proiecte de asistenţă, aflate, începând din anul curent, la etapa implementării efective.

Proiectele de asistenţă pentru Republica Moldova oferită de Statele Unite au fost subiectul principal al discuţiilor Ministrului moldovean şi cu Consilierul superior al Secretarului de Stat al SUA pentru societatea civilă si democraţii în tranziţie, Co-preşedinte al Grupului de lucru pentru Moldova in cadrul Comunităţii Democraţiilor (CoD), Tommicah Tillemann. Republica Moldova este a doua ţară selectată de CoD drept stat prioritar care va primi ajutor suplimentar din partea mai multor ţări-membre ale acestei comunităţi pe domenii considerate vitale pentru procesul de consolidare democratică şi dezvoltare economică a ţării noastre: justiţie, descentralizare, securitate, migraţie.

Tot marţi, 20 martie, Ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu trimisul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar, care a permis informarea oficialului american despre eforturile Guvernului de la Chişinău de asigurare a securităţii energetice a RM. În context, interlocutorul a fost informat despre alegerea recentă a Preşedintelui RM, fapt care asigură stabilitatea politică şi oferă posibilitatea de a se concentra efectiv pe priorităţile stringente ale agendei actualei guvernări de la Chişinău.

Vicepremierul moldovean a avut, de asemenea, întrevederi cu importanţi politicieni americani din cadrul Congresului american, efectuând un schimb amplu de opinii pe subiecte prioritare pentru Guvernul RM - promovarea reformelor şi avansarea dialogului moldo-comunitar, facilitarea comerţului, atragerea investiţiilor străine în economia ţării. În context, a fost solicitată susţinerea legislatorilor americani în ridicarea barierelor în calea relaţiilor comerciale moldo-americane şi acordarea Regimului Permanent de Comerţ Normal.

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit la Capitol Hill cu dl Joe Pitts, influent congresman din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ al Camerei Reprezentanţilor, care a înregistrat recent Grupul Politic de sprijin al RM în cadrul Congresului SUA. Ministrul moldovean a mulţumit pentru această excelentă formă de sprijin politic, apreciind-o drept una deosebit de valoroasă şi importantă pentru avansarea cooperării politice şi economice dintre SUA şi RM.

Tot marţi, Ministrul moldovean de externe a avut o întrevedere cu Senatorul John McCain, care a vizitat RM în iunie 2011, la invitaţia Prim-ministrului Vlad Filat. Autorităţile RM îşi doresc o avansare calitativă a dialogului politic bilateral RM - SUA, stabilirea unui regim de comerţ permanent normal cu SUA, diversificarea surselor energetice şi implementarea eficientă a reformelor structurale în RM. Senatorul John McCain s-a angajat să susţină eforturile de absolvire a RM de la Amendamentul Jackson-Vanik. În opinia Senatorului, SUA rămân vital interesate de reuşita transformărilor desfăşurate în spaţiul ex-sovietic.

Iurie Leancă i-a mulţumit legislatorilor americani pentru interesul manifestat faţă de RM, arătându-se încrezător că susţinerea acordată de Statele Unite, inclusiv prin intermediul programelor de asistenţă, se va materializa în performanţe concrete cu efecte benefice asupra populaţiei RM.