Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3765 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460706 persoane
Site-ul este folosit de 83 persoane
Site-ul a fost accesat de 40454 ori.

Noutăţile Ambasadei

Prezentarea pe Moldova la Helsinki Commission

La 31 ianuarie curent, Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a Congresului SUA (Comisia Helsinki), a organizat un briefing pe tema evoluţiilor din Republica Moldova cu genericul „Moldova: dificultăţile procesului democratic”. Scopul acestui eveniment l-a constituit abordarea evoluţiilor recente, în particular cu referire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, situația curentă a procesului politic şi perspectivelor excluderii RM de sub incidenţa JVA. Programul evenimentului a cuprins prezentări din partea Ambasadorului Igor Munteanu, dlui  Matthew Rojansky, director adjunct pentru Rusia și Eurasia la centrul analitic Carnegie Endowment for International Peace din capitala federală şi Ambasadorului William Hill, ex-şef al Misiunii OSCE în Moldova.

Ambasadorul a prezentat particularitățile regimului politic, rolul alegerii Președintelui în cadrul sistemului parlamentar existent în RM, evoluțiile din ultimii 2 ani și posibilitățile existente în 2012 de deblocare a crizei politice. A fost menţionat de asemenea efortul partidelor din AIE de a negocia soluții pentru alegerea preşedintelui, exprimând optimismul cu privire la identificarea acestei soluţii în timpul cel mai apropiat, menționând luna februarie, în acest sens. În acelaşi timp, în contextul ultimelor evoluţii în zona Transnistreană, a fost subliniată necesitatea de dinamizare a negocierilor în format 5plus2, în contextul necesității urgente de a schimba radical actualula Misiune de pacificare, explicând acest obiectiv prin compromiterea vechiului format, lipsa de standarde și recunoaștere internațională, dispariția factorilor, care au impus în 1992, întroducerea acestora în regiune, cu asentimentul statului gazdă, RM, în lipsa căruia, aceste forțe trebuie retrase și înlocuite cu o Misiune Civilă Internațională, cu statut legitim, precum şi s-a exprimat speranţa că acest obiectiv se va afla pe agenda de priorități a Preşedinţiei irlandeze a OSCE în 2012.

La rîndul său, interlocutorii au vorbit despre situaţia politică din ţară, rezultatele alegerilor trasnnistrene, precum şi perspectivele şi modalităţile care apar sau ar putea aparea pentru soluţionarea mai multor probleme "îngheţate". Prezentările au fost urmate de întrebări şi răspunsuri din partea celor prezenți, care au inclus un spectru larg de subiecte, i.e. legate de procesul soluţionării conflictului transnistrean, AJV, aspiraţiile europene ale RM, cooperarea ţării noastre cu statele vecine, România şi Ucraina.