Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2919 ori
Site-ul a fost vizitat de 1457671 persoane
Site-ul este folosit de 26 persoane
Site-ul a fost accesat de 35762 ori.

Noutăţile Ambasadei

Ambasadorul Igor Munteanu a prezentat scrisorile de acreditare Presedintelui Statelor Unite Mexicane

Pe data de 14 iulie 2011, Ambasadorul Igor Munteanu a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Statelor Unite Mexicane, Excelenţei Sale, dlui Fellipe Calderon, în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova acreditat prin cumul în acest stat, cu reşedinţă la Washington, DC. În cadrul ceremoniei de acreditare a participat şi Ministrul Afacerilor Externe, dna Patricia Espinoza.

Ceremonia de acreditare a inclus o întrevedere tet-a-tet între Preşedintele Mexicului şi Ambasadorul Igor Munteanu pe parcursul căreia, Ambasadorul Republicii Moldova a transmis un mesaj de salut în adresa autorităţilor ţării gazde. În alocuţiunea sa, Ambasadorul RM a menţionat dorinţa sinceră de a dezvolta și de a promova o cooperare avantajoasă cu Statele Unite Mexicane, dinamizând relaţiile politico-diplomatice bilaterale şi multilaterale, contactele de business şi schimburi culturale, transferul de cunoştinţe în domeniul protejării siturilor arheologice şi promovării traseelor turistice. Pe filonul afinităţilor culturale latine, RM şi Mexic sunt capabile să coopereze mult mai activ şi mai productiv, inclusiv la nivelul relaţiilor comerciale şi industriale.

Ambasadorul RM a subliniat în mod expres interesul RM de a identifica soluţii practice pentru eliminarea obstacolelor legate de obţinerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi mexicani, stimulând astfel iniţiativa privată şi oportunităţile existente. Preşedintele Calderon a promis sprijinul său personal în susţinerea unui viitor acord moldo-mexican pe domeniul reglementării regimului de vize, promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor şi a proiectelor comune de business. Preşedintele Mexicului a adus mulţumiri pentru mesajul transmis de către Ambasadorul Igor Munteanu, menţionând încrederea sa personală că latinitatea limbilor vorbite în Mexic şi Republica Moldova, creativitatea nativă şi interesele comune vor oferi pârghii adecvate în susţinerea ţărilor noastre în format multilateral, inclusiv la nivelul consultărilor politice.

Ceremonia de transmitere a scrisorilor de acreditare a fost urmată de o conferinţă de presă în care, Ambasadorul RM, Igor Munteanu, a descris punctual câteva priorităţi pe care le va urma în cursul mandatului său diplomatic în Mexic, menţionând oportunităţi concrete de cooperare şi investiţii, reiterând, totodată, cursul strategic al RM de a avansa pe calea complexă de aderare politică la UE. Pe parcursul vizitei de acreditare la Ciudad de Mexico, capitala Statelor Unite Mexicane, Ambasadorul Munteanu a avut mai multe întrevederi de lucru cu înalţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Mexican de Business, Comerţ Internaţional, Investiţii şi Tehnologii, precum şi cu reprezentanţi ai mediului corpului diplomatic acreditat în Mexico.