Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3705 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460596 persoane
Site-ul este folosit de 40 persoane
Site-ul a fost accesat de 40338 ori.

Noutăţile Ambasadei

Expoziţia de picturi dedicate memoriei victimelor regimului stalinist

In perioada 6 aprilie - 6 mai, Ambasada Republicii Moldova în SUA, Canada şi Mexic găzduieşte expoziţia de picturi dedicate memoriei victimelor regimului stalinist, apartinand Fundatiei Heritage Foundation. Expozitia are loc la initiativa Directorului Fundaţie de Comemorare a Victimelor Comunismului (Victims of Communism Memorial Foundation) din SUA, Dr Lee Edwards.
 
Luni, la 11 aprilie, 2011, vernisajul de picturi aparinind pictorului ucrainean Nicolai Getman, a fost deschis oficial la sediul Ambasadei RM prin cuvantul inaugural al Dlui Igor Munteanu, Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Canada şi Mexic şi a dlui Lee Edward, Preşedintele Fundaţiei de Comemorare a Victimelor Comunismului. Ambii vorbitori au explicat importanta acestei colectii de marturii plastice asupra memoriei victimelor regimului totalitar comunist din URSS, reiterind in egala masura valoarea istorică si documentara a colectiei de tablouri pictate de catre unul dintre supravietuitorii tragediei umane din perioada regimului sovietic. Vorbitorii au relatat pretul urias pe care moldovenii, ca si ucrainenii, balticii si alte popoare incorporate cu forta in URSS, l-au platit după cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare a ocupatiei sovietice.
 
Expozitia itineranta de picturi care descriu suferinta victimelor unui regim totalitar este gazduita de Ambasade, Republica Moldova fiind a treia misiune diplomatica care inaugureaza in anul 2011 acest sir de evenimente, dupa Letonia si Cehia, fiind deschise publicului larg si vizitatorilor ambasadei. Pictorul care a pictat aceste tablouri epice, Nicolai Getman, s-a numarat printre supravietuitorii gulagurilor stalniste, fiind deportat din Ucraina, dupa ce a fost condamnat la 8 ani de detentie in Siberia, Kolyma, pentru un nevinovat desen ascuns de unul din prietenii apropiati.
 
După ani de izolaţie, Nicolai Getman a dedicat 40 de ani din viaţă pentru a exprima durerea sa personala si protestul sau contra regimului opresiv prin expresie artistica unicala ca valoare si apel umanist. Cele 50 de picturi realizate de Nicolai Getman au fost scoase din Ucraina prin întermediul Fundatiei Jamestown, SUA, care a decis astfel sa recupereze memoriile unei generatii sacrificate de regimul comunist.
 
Mai tîrziu Colecţia a fost preluată de către Heritage Foundation. Picturile sunt expuse în Ambasadele străine din SUA, precum şi în alte galerii atît în capitala federală cît şi alte oraşe din SUA.