Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2798 ori
Site-ul a fost vizitat de 1455447 persoane
Site-ul este folosit de 27 persoane
Site-ul a fost accesat de 30263 ori.

Noutăţile Ambasadei

Ambasadorul Igor Munteanu a participat în cadrul Conferinței „Parteneriatul Estic – cooperarea SUA şi UE în cadrul acestui instrument”, organizată de Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale şi Institutul pentru Afaceri Internaţionale al Poloniei

Pe 23 septembrie 2010, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu a participat în cadrul Conferinței „Parteneriatul Estic – cooperarea SUA şi UE în cadrul acestui instrument”, organizată de Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale în parteneriat cu Institutul pentru Afaceri Internaţionale al Poloniei.

Obiectivul major al conferinţei a fost de a evalua rezultatele şi statutul implementării Politicii UE PE la un an şi jumătate de la lansarea acestuia din perspectiva abordărilor administraţiei de la Casa Albă în spaţiul est-european. La lucrările acestui for au luat parte mai mulţi oficiali polonezi de rang înalt, precum ar fi Mikolaj Dowgielewicz, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene şi Politică Economică al Poloniei, Ambasadorul Henryk Szlajfer, Coordonatorul iniţiativelor SUA-Polonia (MAE, Polonia), Robert Kupiecki Ambasadorul Poloniei în SUA, Krzystof Suprowicz, ex-Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, precum şi un şir de Ambasadori ai statelor membre UE şi PE acreditaţi la Washington DC şi şeful-adjunct al Delegaţiei UE în SUA. Partea americană a fost reprezentată la eveniment de către oficiali din actuala administraţie (Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Daniel Russel), precum şi de foşti funcţionari ai Departamentului de Stat (David Kramer).

În prezentarea sa, Ambasadorul Moldovei în SUA a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova în intensificarea integrării europene, inclusiv prin intermediul Parteneriatului Estic, pe care ţara noastră îl apreciază ca pe un instrument important de facilitare a dialogului politic, cooperării sub-regionale și europenizării statelor cu aspiraţii de integrare în UE. A fost remarcat faptul că Republica Moldova abordează pragmatic participarea sa la obiectivele Parteneriatului şi consideră acest exerciţiu drept deosebit de important pentru asocierea politică şi integrarea economică în UE. Accentul se pune pe consolidarea continuă a cooperării bilaterale şi îmbunătăţirea dialogului multilateral, în special în contextul lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize RM-UE. A fost subliniat angajamentul valorificării plenare de către Republica Moldova a oportunităţilor oferite de Parteneriatul Estic, concentrându-le pe susţinerea procesului de realizare a reformelor interne.

Ambasadorul Munteanu a evidenţiat, în cadrul discursului, obiectivul principal al Guvernului Republicii Moldova - negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care să prevadă concomitent stabilirea unui spaţiu de comerţ liber şi aprofundat. De asemenea, au fost menţionate şi priorităţile cooperării multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic, care vizează domeniul liberei circulaţii a persoanelor, reglementării comerciale, eficienţei şi securităţii energetice, consolidării capacităţilor instituţionale ale autorităţilor publice centrale şi locale. Ambasadorul RM în SUA a expus poziţia ţării noastre vis-à-vis de politicile UE în regiune, precum şi a prezentat eforturile autorităţilor Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Diplomații polonezi, împreună cu oficialii de la Departamentul de Stat au afirmat că, Republica Moldova ar putea fi povestea de succes de care este nevoie în cadrul Parteneriatului Estic.