Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 2859 ori
Site-ul a fost vizitat de 1455552 persoane
Site-ul este folosit de 28 persoane
Site-ul a fost accesat de 30371 ori.

Noutăţile Ambasadei

Întîlnirea cu Garda Naţională a Carolinei de Nord

La 8 octombrie 2010, în contextul vizitei în statul Carolina de Nord dl Igor Munteanu, Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, a avut o întîlnire cu Garda Naţională a Carolinei de Nord, cu care Republica Moldova are stabilit un Parteneriat de Cooperare. De-a lungul vizitei sale în Carolina de Nord, Ambasadorul Igor Munteanu a fost însoţit de către ES Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Assif Chaudry.

Aflat în prima sa vizită de informare în Carolina de Nord, ES Ambasadorul Republicii Moldova a înmînat dlui Gregory A. Lusk, noul Comandant al Gardei Nationale al CN, un mesaj de felicitare din partea Ministrului Apărării al Republicii Moldova, Dl Vitalie Marinuţa, cu ocazia investirii în noua sa funcţie si invitatia de a efectua o vizita in Republica Moldova in urmatoarele luni.

Invitaţia a fost primită cu un viu interes de către Generalul A.Lusk, care a dat o apreicere înaltă cadrului de cooperare militară existent intre Garda Naţională a CN si Armata Naţională a RM. Pe parcursul întîlnirii părţile au abordat subiectele de interes pentru agenda cooperării dintre CN şi RM, s-a discutat despre realizările efectuate pe parcursul ultimilor 10 ani de colaborare intensă intre militarii Armatei Naţionale şi Garda Naţională a Carolinei de Nord.

Menţionăm faptul că de la iniţierea Programului de Parteneriat între Republica Moldova şi Carolina de Nord (la 22 aprilie 1999), cooperării Militar cu Militar i s-a atribuit o importanţă deosebită, cunoscînd o evoluţie convingătoare şi deosebit de plăcută pentru ambele părţi. Garda Naţională a Carolinei de Nord a stabilit un contact strîns cu Ministerul Apărării al RM şi alte instituţii de profil relevante, oferindu-le numeroase forme de asistenţă pe diferite nivele (material, asistenţă logistică, tehnică, instruire specializată, precum şi posibilităţi de a efectua vizite reciproce, etc.).

Noul Plan de Acţiuni şi Cooperare preconizat pentru perioada anilor 2011-2014 dezvoltă tradiţiile acestui parteneriat între părţi interesate din RM şi Carolina de Nord, prevede acţiuni concrete, care urmează să ducă la sporirea şi eficacitatea colaborării între instituţiile cu profil militar din Republica Moldova şi Carolina de Nord.