Ambasada Republicii Moldova
în Statele Unite ale Americii
Washington Chisinau
Pagina a fost vizitată de 3771 ori
Site-ul a fost vizitat de 1460713 persoane
Site-ul este folosit de 68 persoane
Site-ul a fost accesat de 40461 ori.

Noutăţile Ambasadei

Ambasadorul Nicolae Chirtoaca a efectuat o vizita de lucru in Canada

In perioada 13-16 martie 2009, Nicolae Chirtoaca, Ambasadorul Republicii Moldova in Canada cu resedinta la Washington, a intreprins o vizita de lucru in orasele Ottawa si Montreal. Scopul deplasarii a fost de a aprofunda dialogul bilateral moldo-canadian si de a contribui la consolidarea comunitatii moldovenilor din regiunile Ontario si Quebec.

In cadrul vizitei sale in Ottawa, Nicolae Chirtoaca a avut mai multe intrevederi cu oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Comertului International al Canadei, precum si cu Directorul General pentru Europa in cadrul Agentiei Canadiene pentru Dezvoltare Internationala. Discutiile au favorizat familiarizarea partii canadiene cu recentele evolutii din Republica Moldova prin prisma eforturilor de integrare europeana a tarii si de aprofundare a reformelor democratice, cu specificul etapei actuale a procesului de reglementare a diferendului transnistrean, de extindere a cooperarii bilaterale, regionale si internationale. Demnitarii canadieni au reiterat sustinerea ferma pentru realizarea vectorului european al politicii externe a Moldovei si au subliniat disponibilitatea tarii lor de a consolida eforturile bilaterale si multilaterale in vederea urgentarii procesului de reintegrare teritoriala a tarii noastre.

La Montreal, ambasadorul a participat la lansarea oficiala a Comunitatii Moldovenilor din Quebec. In cadrul evenimentului, la care au fost prezenti circa 300 de membri ai comunitatii moldovenilor stabiliti cu traiul in aceasta regiune a Canadei, seful Misiunii diplomatice a sustinut efortul de institutionalizare a diasporei moldovenesti, care dispune de un potential important, capabil sa contribuie semnificativ la consolidarea raporturilor bilaterale in multiple domenii. Programul cultural al activitatii a fost dedicat sarbatoririi Festivalului de muzica "Martisor" si celebrarii aniversarii a 650-a a intemeierii statului moldovenesc.

In cadrul contactelor cu autoritatile locale, Nicolae Chirtoaca a avut intrevederi cu dna James Yolande, ministrul pentru Imigrare si Comunitatile Culturale din Quebec, si cu dl Francois Bouilhac, viceministru pentru Relatiile Economice Internationale in cadrul Ministerului pentru Dezvoltare Economica, Inovatii si Export.